600 de cetățeni au transformat două pepiniere urbane în centre active de regenerare verde pentru comunitățile din Ploiești și Urziceni
Asociația Pădurea Copiilor a sărbătorit ieri, 29 aprilie, încheierea primei etape a proiectului „Pepiniera Comunității”, lansat în primăvara anului 2024. Momentul a coincis cu cea de a 16-a ediție a Zilei Europene a Solidarității între Generații, oferind un cadru simbolic pentru ceea ce proiectul a reușit să realizeze: unirea diferitelor generații în jurul unui scop comun – revitalizarea urbană prin implicare comunitară.
La evenimentul de ieri au participat peste 100 de voluntari, reunind seniori din Centrul pentru Seniori „Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor” din Ploiești, elevi de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” și Liceul Tehnologic „Elie Radu”. Aceștia au lucrat umăr la umăr în Pepiniera Comunității din Ploiești, plantând și plivind straturile înălțate pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a puieților și ghindelor plantate.
„Am creat aceste pepiniere cu convingerea că regenerarea urbană începe din mâinile comunității. Nu este doar despre a planta copaci, ci despre a planta o nouă mentalitate în care tinerii, adulții și seniorii colaborează pentru a transforma peisajul urban în care trăiesc cu toții. Aceste spații verzi au devenit veritabile laboratoare vii unde diferențele de vârstă se estompează în fața obiectivului comun de a crea un mediu mai sănătos”, a declarat dr. Teodora-Alexandra Pălărie, președintele Asociației Pădurea Copiilor.
Evenimentul a beneficiat și de o contribuție financiară de 500 de euro din partea proiectului Erasmus+ DigitalScouts, sumă dedicată promovării practicilor verzi și sustenabile.
După 1 an de implementare, bilanțul proiectului „Pepiniera Comunității” este unul notabil: peste 640 de persoane de toate vârstele s-au implicat în activitățile proiectului, de la înființarea celor două pepiniere urbane până la atelierele educaționale și plantările efective.
Cele două pepiniere, amplasate în Parcul Municipal Ploiești Vest și în curtea Liceului Tehnologic Urziceni, ocupă fiecare aproximativ 1000 de metri pătrați și s-au transformat în veritabile centre comunitare de educație ecologică și acțiune civică.
Proiectul a oferit participanților un traseu formativ integrat, care a inclus:
- Activități practice în cele două pepiniere
- Vizite de studiu în pădurile urbane înființate anterior de Asociația Pădurea Copiilor
- Excursii educaționale la pepiniere silvice renumite din sudul României: Pepiniera Silvică Simileasca (Ocolul Silvic Buzău) și Pepiniera Beizadele (Ocolul Silvic Prahova)
- Ateliere de formare a Comitetelor de Înverzire Participativă (CIP)
- Acțiuni de plantare organizate în colaborare cu elevii și cetățenii din Ploiești și Urziceni
Implementarea proiectului a fost posibilă datorită unui consorțiu divers de parteneri: Municipiul Ploiești (prin Parcul Municipal Ploiești Vest), Liceul Tehnologic Urziceni, Colegiul Tehnic „Elie Radu” Ploiești, Liceul Tehnologic „Toma Socolescu” Ploiești, Asociația Pro Democrația și Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie (GEAC).
Succesul înregistrat de „Pepiniera Comunității” în primul său an de existență oferă un model replicabil Cu două pepiniere funcționale, sute de voluntari implicați și o rețea solidă de parteneri instituționali, „Pepiniera Comunității” oferă un model replicabil de revitalizare urbană prin soluții verzi pentru alte comunități din România.
„Pepiniera Comunității” a fost unul dintre cele 20 de proiecte câștigătoare în cadrul Raiffeisen Comunități (ediția 2024), acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România derulată cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare.